Orman alanlarının gittikçe küçülmeye başlaması, üstelik bunun sorumsuz ve kazanç hırsı ile yapılıyor olması endişe verecek boyutlara ulaşmıştır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu konu fazlası ile istismar edilmektedir. Avrupa ülkelerinin hemen hemen tamamında, Asya ve Güney Amerika ülkelerinin ise büyük çoğunluğunda FSC-CoC Orman Yönetim Sistemi standartları uygulanmaktadır.

2008 yılında yapılan bir inceleme sonuçları, Orman Yönetim Konseyi’nin (FSC) belirlediği standartların ve uygulamaların uluslararası boyutta giderek yaygınlaştığını göstermiştir. 80 civarında ülkede ve 100 milyon hektardan geniş bir orman alanı, FSC-CoC Orman Yönetim Sistemi standartlarını uygulamaktadır.

Ülkemizde de belgelendirme çalışmaları konusunda yakın zamanda çaba gösterilmeye başlanmıştır. Orman Genel Müdürlüğü alt yapısı belgelendirme işlemleri için hazırdır.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yakın bir geçmişte, orman ürünlerinde çevresel ve sosyal standartlara uyulduğunu göstermek üzere, Orman Ürünleri Sertifikasyonu için Orman Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzalamıştır. Bu protokol, ulusal sürdürülebilir orman yönetimi standartlarının geliştirilmesine yöneliktir.

Türk Standartları Enstitüsü’nde Orman ve Orman Ürünleri Teknik Komitesi tarafından odun ve odun ürünleri ile ahşap yapılar başlığı altında orman ürünlerine yönelik standartlar geliştirilmiştir.

Odun ve odun ürünleri standartları şunlardır:

  • ISO/TC 89 Ahşap Esaslı Levhalar
  • ISO/TC 218 Ahşap
  • CEN/TC 38 Odun ve Ahşap Esaslı Ürünlerin Dayanıklılığı – Yapı
  • CEN/TC 112 Ahşap Esaslı Levhalar
  • CEN/TC 175 Yuvarlak Odun ve Kereste

Ahşap yapı ürünleri standartları ise şunlardır:

  • ISO/TC 165 Ahşap Yapılar
  • CEN/TC 124 Ahşap Yapılar

Bu başlıklar FSC-CoC Orman Yönetim Sistemi standardı kapsamını da ortaya koymuş olmaktadır.

Türk Standartları Enstitüsü, Orman Genel Müdürlüğü ile yürüttüğü çalışmalar ile Orman Yönetim Sistemi Belgelendirmesi ve Orman Ürünleri Koruma ve Gözetim Zinciri Belgelendirmesi yapmaya başlamıştır. Bu faaliyetler, ülkemizde üretilen orman ürünlerinin dünya pazarlarına girmesinin önündeki engelleri de kaldırmış olmaktadır. Firmaların işlenmiş odun ham maddesi ihracat paylarını artırmaları ve Avrupa’da rekabet avantajı kazanmaları, belgelendirme çalışmalarının hız kazanmasına bağlıdır.

FSC-CoC Orman Yönetim Sistemi Belgesi’ne sahip olmak isteyen firmalar, sistemin standartları ve kapsamı konusunda daha fazla açıklayıcı bilgi almak için, TURCERT belgelendirme kuruluşunun deneyimli yönetici ve çalışanlarına başvurabilirler.