ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi standartları, genel olarak bütün kalite sistemlerinde olduğu gibi, kuruluşun tanınmasını, üst yönetimin iş sürekliliği taahhüdünü, süreç planlarını, kuruluşun ihtiyaç ve beklentilerinin tespit edilmesini, kaynakların ayrılmasını, iş sürekliliği süreçlerinin çalıştırılmasını, performansın ölçülmesini, analiz edilmesini ve değerlendirilmesini ve gerekli düzenleyici ve önleyici faaliyetlerin planlanmasını kapsamaktadır.

ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi’nin kapsamını oluşturan ana bölümler şu başlıklardan meydana gelmektedir:

  • Organizasyon içeriği. Bu maddede kuruluşun tanımı yanında sistemin kapsamı ve risk kriterleri açıklanmaktadır.
  • Liderlik. Sistemin kurulması ve uygulanması için mutlaka üst yönetimin sahiplenmesi gerekir. Üst yönetim, iş sürekliliği için politika ve stratejileri belirleyecek, kaynakların kullanılabilir olmasını sağlayacak ve sistemin performansını takip edecektir.
  • Planlama. Sistemin hedeflerine ulaşabilmesi için, sistemden kimin sorumlu olacağı, ne yapacağı, hangi kaynakların gerekeceği, ne zaman tamamlanacağı ve sonuçların nasıl değerlendirileceği planlanmış olmalıdır.
  • Destek. Sistemin kuruluşu, yürütülmesi, bakımı ve geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan bütün kaynaklar bu bölümde açıklanır.
  • Operasyon. Üst yönetimin belirlediği kapsam ve politikaya göre, sistemin kuruluş aşamaları burada açıklanır. Bu aşamalar, kriterlerin belirlenmesi, iş etki analizi ve risk değerlendirme çalışmalarının yapılması, iş sürekliliği stratejisinin belirlenmesi, iş süreçleri ve uygulama talimatlarının yazılması, iletişim sisteminin kurulması, iş sürekliliği planlarının oluşturulması ve tatbikat ve testlerin yapılması gibi aşamalardır.
  • Performans değerlendirme. Bu bölüm kurulan sistemin izlenmesi, ölçümlenmesi, analiz edilmesi ve sonuçların değerlendirilmesi çalışmalarının açıklandığı bölümdür. Burada sisteminin uygulanabilir ve geçerli olduğunun denetimine yönelik açıklamalar bulunur.
  • İyileştirme. Kurulan ve uygulanan sistemin sonradan ortaya çıkan uyumsuz noktalarının düzeltici faaliyetler ile düzeltilmesi ve kontrol edilmesi gerekir. Bu bölümde sürekli iyileştirmeye yönelik esaslar açıklanır.

İşin doğrusu ISO 22301 standartlarının çoğu, sadece iş sürekliliği sisteminde değil, birçok yönetim sisteminde ele alınması ve uygulanması gereken standartlardır. Bu yüzden de birçok yönetim sistemi standartları ile paralellik gösterir.

ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi’nin standart kapsamı ile ilgili olarak daha açıklayıcı bilgi almak için, TURCERT belgelendirme kuruluşunun deneyimli yönetici ve çalışanlarına başvurabilirsiniz.