Yakında OHSAS 18001 standardının yerini alacak olan ISO 45001 standardı, genel yapısı itibariyle, çalışanların iş sağlığı ve güvenliğini artırmaya ve iş kazalarını ve meslek hastalıklarını düşürmeye yönelik işletmelere bütünsel bir bakış açısı kazandıran yeni bir standarttır.

İş sağlığı ve güvenliği konusu, küresel anlamda hala bir endişe konusudur. Karşılaşılan iş kazaları ve meslek hastalıkları, işletmeler arasında, hatta bir işletme içinde farklı lokasyonlar arasında bile farklılık göstermektedir. Buna rağmen ISO 45001 standardı, işletmenin küçük veya büyük ölçekli olup olmamasına veya uluslararası veya bölgesel nitelikli olup olmamasına bakılmaksızın, her sektörden işletmenin uygulayabileceği ve çalışanlarının güvenliğini sağlayacak bir standarttır.

Bunun yanı sıra ISO 45001 standardı, iş sağlığı ve güvenliği risklerini en düşük seviyeye çekmek, hatta bu riskleri ortadan kaldırmak, işletmenin saygunlığını güvence altına almak, kurumsal sorumluluğunu göstermek ve işletme için en değerli varlık olan çalışanların motivasyonunu yüksek tutmak açısından da önemli olmaktadır.

Ulusal veya uluslararası yayınlanan yasal düzenlemeler, işletmelerin karşı karşıya oldukları riskleri yönetmeleri için bir takım yasal yükümlülükler tespit etmektedir. Ancak bu yasal düzenlemelere uymak ve yükümlülükleri yerine getirilebilmek için işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturmaları gerekmektedir. ISO 45001 standardı bu noktada önemli olmaktadır.

Bünyelerinde ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’ni kuran ve uygulayan işletmeler, bir belgelendirme kuruluşuna müracaat ederek kendilerine ISO 45001 belgesi verilmesini talep edeceklerdir. Bu belge işletmenin ilgili yasal yükümlülüklere uyduğunun ve ilgili standart esasları çerçevesinde faaliyet gösterdiklerinin bir kanıtıdır.

Günümüzde işletmeler hala OHSAS 18001 belgesi talep etmekte ve bu belgeyi kullanmaktadır, ancak ISO 45001 standardı yayınlandığı zaman OHSAS 18001 standardı ortadan kalkacak ve OHSAS 18001 belgesi bir süre sonra geçersiz olacaktır. ISO 45001 standardı yayınlandığı zaman geçiş dönemine ait uygulamalar da netlik kazanacaktır.

Ancak işletmelerin ISO 45001 belgesine sahip olmaları ve sistemin doğru olarak işletilmesi için sadece iş sağlığı ve güvenliği sisteminin kurulmuş olması yetmemekte, aynı zamanda ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi gibi diğer sistemlerin de etkin bir şekilde işletilmesi gerekmektedir.