İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri, çalışanların can güvenliğini ve işletmelerin mal güvenliğini sağlama ve iş kazaları ve meslek hastalıkları yüzünden ortaya çıkan maddi ve manevi zararlardan korunma gereksiniminden ortaya çıkmıştır. Genel olarak bu sistemler, iş sağlığı ve güvenliği risk yönetiminin doğru ve etkin bir şekilde uygulanması sağlamak için oluşturulan kurallar bütünüdür. Bu sistemler, birçok teknik değerlendirme gerektiren ve içinde birçok süreç barındıran, yöneticiler için yapılandırılmış sistematik bir yaklaşım gösteren sistemlerdir.

İş sağlığı ve güvenliği konnusunda resmi kuruluşların da sorumlulukları bulunmaktadır ve bu yönde yasal düzenlemeler çıkarılmaktadır. Konunun önemi bakımından bu yasal düzenlemelerin hepsi de esas itibariyle risk yönetimi anlayışı üzerine inşa edilmiştir.

OHSAS 18001 standardının üzerine kurulan ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standardı, işletmelerin bir yandan ekonomik sürekliliğini ve verimliliğini devam ettirmek bir yandan da iş sağlığı ve güvenliğine yönelik hedeflerine ulaşmalarını sağlamak konusunda, işletmelere destek olmak için tasarlanmıştır. Yani bu standartlar, iş kazalarını önlemek ve meslek hastalıklarından korunmak için atılacak adımları göstermek amacı ile kurgulanmıştır.

2017 yılı Aralık ayında artık yayınlanması beklenen ve OHSAS 18001 standardının yerini alacak olan ISO 45001 standardı, işletmelerin sorumluluklarını yerine getirmede yardımcı olacak uluslararası nitelikte bir standarttır.

Bugün nasıl OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgesine sahip olmak, çeşitli sektörlerdeki işletmeler açısından iş sağlığı ve güvenliği prensiplerine uyulduğunu kanıtlayan bir belge ise, yakın bir tarihte ISO 45001 belgesi de aynı özellikleri taşıyor olacaktır. ISO 45001 standardını kuran ve sistemin gerekliliklerini yerine getiren işletmeler bir belgelendirme kuruluşunun denetimlerinden geçerek ISO 45001 belgesi alabileceklerdir. Bu standartlar yayınlandıktan sonra OHSAS 18001 standardı kalkacak ve mevcut belgeler belli bir takvime bağlı olarak gereçliliğini kaybedecektir.

ISO 45001 standardı işletmelerde proaktif kontrol sistemlerinin kurulması, en düşük risk ve geliştirilmiş güvenlik performansının sağlanması bakımından ve yönetici kadroların daha fazla bu konulara eğilmesini sağlamak bakımından, OHSAS 18001 standardına göre daha güçlü bir yapıda tasarlanmıştır.