Turizm sektörünün son yıllardaki hızlı gelişiminde en önemli etken, belgeli tesis ve yatak kapasitelerindeki artıştır. Özellikle son yıllarda turistik tesislerin geliştirilmesi yönünde birçok çalışma yapılmaktadır. Bundan onbeş yıl kadar önce turizm işletme belgesine sahip tesislerin sayısı binin biraz üzerindeyken ve 230 bin civarında bir yatak kapasitesi varken, bugün turizm işletme belgeli tesislerin sayısı ikibini bulmuştur. Bu tesislerdeki yatak sayısı da 370 bine dayanmıştır. Sadece güneş ve deniz amaçlı konaklama değil, bugün ülkemizde kaplıcalar, golf tesisleri, apart oteller, eğitim ve uygulama tesisleri, karavan turizm kompleksleri ve benzeri modern tesisler de ülkemiz turizmine hizmet etmektedir.

Her yıl ülkemizi ziyaret eden turist sayısı artarken, bu turistlerin bıraktıkları döviz rakamları da yükselmektedir. Turizm gelirleri her yıl katlanarak büyümektedir. Dünya Turizm Örgütü tarafından yapılan bir çalışmada ülkemizin 2020 yılında, Avrupa’da Fransa, İspanya ve İtalya’nın arkasından dördüncü ülke konumuna geleceği öngörülmüştür. Tahminlere göre Türkiye’nin 2020 yılında turizm gelirleri 40 milyar Dolar’a yükselecek. Türkiye ise 2020 hedefi olarak 60 milyon ziyaretçi ve 50 milyar Dolar öngörmektedir.

Aslına bakılırsa ülkemizin dünya ekonomisi ile bütünleşme çabalarında en başarılı olduğu sektör turizm olmuştur. Ülkemiz, sahip olduğu bu potansiyeli iyi değerlendirmek ve turizm gelirlerinden daha fazla pay almak istemektedir. Bunun için de turizm politikalarının ve dış politikaların daha ciddiyetle belirlenmesi ve izlenmesi gerekmektedir. Ancak ülkemizin güney doğu sınırlarında yaşanan talihsiz gelişmeler turizm faaliyetlerini kötü etkilemektedir. Kötü gidişin bir an önce önünün kesilmesi gerekmektedir.

Turizm işletmelerinin rekabet avantajı yakalamalarında ve beklenen hedeflere ulaşmalarında, ulusal ve uluslararası standartlara önem vermesi de ayrı bir zorunluluktur. Uluslararası Standartlar Organizasyonu tarafından 2003 yılında yayınlanan, ISO 18513:2003 Turizm Hizmetleri Yönetim Sistemi standardı bu açıdan turizm alanında faaliyet gösteren işletmeler için uluslararası geçerliliğe sahip tek yönetim sistemi standardıdır. Turizmin dünya genelinde gittikçe büyüyen bir sektör haline gelmesi ile turizm hizmeti veren işletmelerin hizmet standartlarını oluşturmak bir ihtiyaç olarak ortaya çıkınca, önce Dünya Turizm Örgütü ve Dünya Ticaret Örgütü arkasından Uluslararası Standartlar Organizasyonu bu yönde çalışmalara başlamıştır. ISO 18513 standardı bu ihtiyaçların bir sonucudur.

ISO 18513 Belgesi’ne sahip işletmelerin elde ettikleri kazançlar şunlardır:

  • Ulusal ve uluslararası alanda rekabet avantajı elde etmek
  • Ülke içinde ve dışında reklam ve tanıtıma katkı sağlamak
  • Uluslararası piyasalarda pazar payını arttırmak
  • Sunulan hizmetlerde tutarlı olmak
  • Yönetim standardı oluşturarak kurumsallaşmaya çalışmak
  • Firma karlılığını ve verimliliğini arttırmak
  • Sunulan hizmetlerde müşteri odaklı olmak
  • Sürekli gelişen ve iyileşen bir firma imajı yaratmak
  • Turizm sektöründe itibar kazanmak

 

Firmamız TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi, turizm sektöründe hizmet veren işletmelerin belgelendirme çalışmalarında da güçlü bir kadro ve altyapı ile hizmet vermektedir. ISO 18513 Turizm Yönetim Sistemi’nin işletmelere sağladığı yararlar konusunda detaylı bilgiler almak ve ISO 18513 Belgesi’ne sahip olmak için hemen şirketimiz yönetici ve çalışanlarına müracaat edebilirsiniz.