ISO 18513:2003 standardının temelinde şu sayılan unsurların bulunması gerekmektedir: turistik tesislerin kat hizmetleri ve ön büro işlemlerinde kullanılan işaretlerin standart olması, rezervasyon ve kayıt formlarının standart olması, çalışanların aynı dili kullanmaları, çalışanların sahip olması gereken yabancı dil becerileri ve seviyeleri, yangın alarm ve tehlike uyarı sistemleri gibi güvenlik sistemlerinde olması gereken standartlar, voltaj ve elektrik fişlerinde yeknesaklığın sağlanması, sağlık açısından yiyecek ve içeceklerin, mutfak ve restoranların ve çalışanların temizlik kriterleri, mutfak ve restoran alanlarının güvenli ve verimli çalışmaya uygun olması, buralarda çalışanların belli bir eğitim ve deneyim seviyesinde olması, işletmenin standart bir satın alma sürecini belirlemesi, bütün çalışanların performansının ve verilen hizmetin değerlendirilmesine yönelik standartlar.

Turistik işletmeler, ISO 18513:2003 Turizm Hizmetleri Yönetim Sistemi standardını kurdukları ve uyguladıkları takdirde turizm sektöründe rakiplerinden bir adım önde olacaklardır. Bunu elde etmek için de bir belgelendirme kuruluşuna başvurarak, işletmelerinde ISO 18513:2003 Turizm Hizmetleri Yönetim Sistemi standardına uygun faaliyet gösterildiğinin belgelenmesini talep edebilirler. ISO 18513:2003 Belgesi talep edilecek belgelendirme kuruluşunun akredite olmuş olması çok önemlidir. Belge talep edilecek kuruluş, uluslararası bir akreditasyon kuruluşundan yetki almış bir belgelendirme kuruluşu olmazsa, alınacak ISO 18513 Belgesi resmi bir değer taşımaz.

Burada hatırlatmak gerekir ki, ISO 18513 Turizm Hizmetleri Yönetim Sistemi standardının Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akreditasyonu yapılmamaktadır. ISO 18513 standardı Uluslararası Standartlar Organizasyonu tarafından hazırlanmış ve yayınlanmıştır ama yine de Türk Akreditasyon Kurumu, herhangi bir belgelendirme kuruluşuna ISO 18513 Belgesi düzenleme konusunda yetki vermemiştir (herhangi bir belgelendirme kuruluşunu akredite etmemiştir).

Diğer yönetim sistemleri için TÜRKAK tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları, eğer denetimler sonucu ISO 18513 Belgesi düzenleyecekler ise, bunu yetkisiz olarak düzenlemiş olurlar. Kısaca TÜRKAK logosu taşıyan ISO 18513 Belgesi yoktur.

Ülkemizde faaliyet gösteren belgelendirme kuruluşları, bu nedenle yabancı akreditasyon kuruluşlarından veya bunların çözüm ortaklarından aldıkları yetkiye dayanarak ISO 18513 Belgesi düzenlemektedir. Bu yabancı akreditasyon kuruluşları arasında İngiliz akreditasyon kuruluşu WAS ya da Japon akreditasyon kuruluşu JQA bulunmaktadır.

Belgelendirme kuruluşları bu kuruluşlardan aldıkları yetkiye dayanarak turizm işletmelerinin ofis ve tesislerinde yerinde denetim çalışmalarını gerçekleştirirler ve uygun gördükleri takdirde ISO 18513 Belgesi düzenleyerek işletmeye teslim ederler. Belgenin geçerlik süresi üç yıldır. Her yıl ara denetimler yapılmak zorundadır. Bu denetimler sırasında aksayan yönler görülürse düzeltilmesi istenir. Ağır uygulama eksikleri tespit edilirse belgenin iptal edilmesi de mümkündür.

 

TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi olarak, işletmelerinde ISO 18513 Turizm Yönetim Sistemi’ni kurmak ve ISO 18513 Belgesi’ne sahip olmak isteyen bütün turizm işletmelerine deneyimli ve uzman bir kadro ile hizmet veriyoruz. ISO 18513 Belgesi almak için nereye başvurulması gerektiği hakkında aklınıza takılan her soruyu bizlere danışabilirsiniz.