ISO TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi standardının oluşturulmasında etkili olan kuruluşlar şunlardır:

  • Uluslararası Otomotiv Görev Gücü
  • Uluslararası Standartlar Organizasyonu bünyesinde faaliyet gösteren Teknik Komite
  • Otomotiv üretici firmaları
  • Ulusal ticaret birlikleri

Uluslararası araç üreticileri grubu olan Uluslararası Otomotiv Görev Gücü üyeleri arasında Daimler Chrysler, BMW Group, Fiat, Ford Motor, General Motors, Peugeot, Citroen, Renault ve Volkswagen gibi araç üreten firmalar bulunmaktadır. Bu gruba daha sonra Japon firmalar da katılmıştır.

Ulusal ticaret birlikleri arasında, Almanya Otomotiv Sanayi Derneği (VDA), Amerika Otomotiv Sanayi Eylem Grubu (AIAG), İtalya Otomobil Sanayi Ulusal Birliği (ANFIA), Fransa Araç Ekipmanları Federasyonu (FIEV) ve İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarlar Derneği (SMMT) bulunmaktadır. Söz konusu standart 2009 yılında revize edilirken bu ticaret birlikleri arasına Japonya Araç Üreticileri Birliği de (JAMA) katılmıştır.

Yapılan çalışmalar ile ISO TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi standartları ortaya çıkmıştır. İşletmelerinde bu sistemi kuran otomotiv sanayi tedarikçi firmaları, bir belgelendirme kuruluşuna müracaat ederek, gerekli koşulların sağlanmış olup olmadığının denetlenmesini isteyebilirler. Belgelendirme kuruluşu, bu başvuru üzerine yapacağı denetim çalışmalarından sonra eğer firmanın bütün koşulları yerine getirdiğine ve sistemi yürüttüğüne ikna olursa, firma ISO TS 16949:2009 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazanır.

ISO TS 16949 Belgesi, sadece otomotiv yan sanayi tedarikçi firmalarına verilmektedir. Bugün büyük otomobil üreticilerinin hemen hemen tamamı, ISO TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ne sahip tedarikçi firmalar ile çalışmaktadır.

Belgelendirme kuruluşuna müracaat sırasında şu dokümanların hazırlanmış olması gerekmektedir:

  • Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi El Kitabı. Firmanın neden ISO TS 16949 standardını uyguladığı, amacının ne olduğu, standardın nasıl uygulandığı ve nasıl denetlendiği ana hatları ile el kitabında yer alır.
  • Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi Politikaları. Bu politikalar, firma üst yönetimi tarafından belirlenen üretim, kalite kontrol, müşteri şikayetlerinin kaşılanması, müşteri memnuniyeti ve bezeri konularda belirlenen şirket politikalarıdır.
  • İş süreçleri ve uygulama talimatları. Firmada yapılan bütün işler için çıkarılan iş akış şemaları, uygulama prosedürleri ve kontrol noktalarını açıklayan dokümanlardır.
  • Görev Tanımları. Çalışanların, yetki ve sorumluluklarını, görev tanımlarını, kime bağlı çalıştıklarını ve kendisine bağlı çalışanları gösteren dokümanlardır.
  • Formlar, tablolar, çizelgeler. Bunlar, sistemin sağlıklı ve sistematik bir şekilde yürümesini sağlamak üzere uygulamaya alınan bütün formlar, tablolar, çizelgeler ve benzeri dokümanlardır.

Bu sayılan dokümanlar bir set halinde belgelendirme kuruluşuna teslim edilmeli veya denetçilerin kolayca ulaşılabilecekleri manyetik bir ortamda incelemeye açılmalıdır. Saha denetimi başlamadan önce belgelendirme kuruluşu ön değerlendirmesini bu dokümanlar üzerinden yapacak, arkasından saha denetimlerini başlatacaktır.

Belgelendirme çalışmaları konusunda daha ayrıntılı bilgiler, firmamız TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi yöneticilerinden alınabilir.