ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi’nin temel amacı, hem bu sistemin kurulduğu kuruluşta hem de bu kuruluşun iş yaptığı tedarikçi firmalarda haksız ve insanlık dışı kabul edilecek uygulamaları ve çalışma koşullarını ortadan kaldırmaktır.

ISO 26000 standardının özelliklerine bakılırsa, bu standardın daha çok kuruluşlara rehber olacak nitelikte olduğu görülür. Ülke dışındaki uygulamalarda da, daha çok sosyal sorumluluk yükümlülüklerine inanan ve bunlara uymayı görev edinen kuruluşların işletmelerinde bu sistemi kurdukları izlenmektedir. Ancak buna rağmen ISO 26000 standardını uygulayan kuruluşlar, bu özelliklerini kanıtlamak ihtiyacı duyuyorlar. Nitekim dünya genelinde en çok İtalyan kuruluşları ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi Belgesi’ni almışlardır. Arkadan Hindistan ve Çin’deki kuruluşlar geliyor. Bizde de bugüne kadar altı kuruluş bu belgeyi almıştır.

Bu standart, daha çok kuruluşların sosyal sorumluklarının ne olduğunu açıklayan ve faaliyetleri sırasında uyacakları ilkeleri gösteren, kuruluşlara yol gösterici nitelikte olmasına rağmen, yine de belge istiyorlarsa, belgelendirme kuruluşları bu talepleri geri çevirmiyor.

Kuruluşlarda, çalışanların hakları ve çalışma koşulları bakımından ISO 26000 standardına uyulup uyulmadığını tespit etmek için, belgelendirme kuruluşları tarafından, tamamen bağımsız bir onay süreci takip edilmektedir. Yapılacak incelemeler sonunda, gerekli koşulları sağladığını kanıtlayan kuruluşlar, ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi Belgesi alabiliyor.

Bu belge, kuruluşun ürünlerinin, bu ürünler tedarikçilerden alınmış olsa bile, standarda uygun koşullarda üretildiğini göstermektedir.

Belgelendirme süreci belli aşamalardan geçiyor. İlk yapılacak iş kuruluşun üst yönetiminin, belgelendirmeden sorumlu olacak bir çalışanını bu işe atamasıdır. Bu kişi belgelendirme kuruluşunun yapacağı denetimden sorumlu olacaktır. Denetim çalışmaları sırasında sistem kuruluşu sırasında hazırlanan dokümantasyon üzerinden bir ön denetim yapılır. Ön denetimde belirlenen uygunsuzluklar varsa bu sırada düzeltilmesi sağlanır. Arkasından, görevlendirilen denetçiler kuruluşun faaliyet alanında uygulamayı yerinde izler. Denetim sonunda da bir rapor hazırlanır. Belgelendirme kuruluşu bu rapor üzerinden kararını verir ve uygun bulursa ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi Belgesi’ni düzenler.

ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi Belgesi’nin nasıl alınacağı ve belgelendirme süreci konusunda daha açıklayıcı bilgi almak için, hatta bu belgeye sahip olmak için, TURCERT belgelendirme kuruluşunun deneyimli yönetici ve çalışanlarına başvurabilirsiniz.