Helal gıda arayışı içinde olan ve ürünleri için Helal Gıda Belgesi alan kuruluşların ürünlerini alan tüketicilerin ihtiyaçları Helal Gıda standartları ile karşılanmış olmaktadır. Ayrıca helal gıda arayışında olan ülkelere yapılacak ihracatta da sıkıntı yaşamamak için, gıda üreticisi firmalar mutlaka Helal Belgesi almaya çalışmaktadır. Bu durum gösteriyor ki Helal Gıda Belgesi, hem gıda üreten firmaların pazar paylarının yükselmesi, hem de helal gıda arayışındaki insanların beklentilerinin karşılanması anlamında önemli bir ihtiyacı karşılamış olmaktadır.

Gıda firmalarının Helal Belgesi alabilmeleri için bir takım koşulları yerine getirmiş olmaları gerekiyor. Bunların başında ürünün ham madde olarak girişinden başlayarak tüketiciye sunulma aşamasına kadar bütün süreçlerin, islam dini kriterlerine ve insani gereklere uygun olması geliyor. Ayrıca üretimde kullanılan bütün maddelerin ve katkı maddelerinin de gerek kaynağı, gerekse elde ediliş şekli bakımından islam dini kriterlerine ve insani gereklere uygun olması geliyor.

Bir başka koşul, gıda ürününün ambalaj malzemelerinin ve depolarda saklanma koşullarını da insani gereklere ve islam dini kriterlerine uygun olmasıdır. Aynı zamanda üretici firmada GMP İyi Üretim Uygulamaları, GHP İyi Hijyen Uygulamaları ve HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi standartlarına da uygunluk sağlanması gerekmektedir.

Helal Belgesi’ne sahip gıda ürünleri üretmek, firmalara çok şey kazandırmaktadır. En başta ürünler, ham maddeler ve katkı maddeleri, gıdaların hazırlama ve işleme yöntemleri, temizlik ve sağlık koşulları, belgelendirme kuruluşları tarafından çok sıkı güvenlik kuralları içinde denetlenmektedir. Belgelendirme kuruluşları bu hizmeti, tarafsız ve bağımsız olarak verdikleri için tüketiciler açısından önemli bir güven unsurudur.

Helal Belgeli ürünler için pazar oldukça büyüktür. Dünya üzerinde yaklaşık bir buçuk milyar müslüman yaşamaktadır. Bu sayının içinde milyonlarca insan Helal Gıda belgeli ürünleri tercih etmektedir. Yapılan hesaplamalar helal gıda ürün pazarında yıllık 200 milyar Dolar civarında talep olduğunu ortaya koymaktadır. Böyle olunca gıda üreticiler için Helal Belgesi almak kaçınılmaz olmaktadır.

Gıda firmalarının, Helal Gıda Belgesi almak için, önce yukarıda açıklanan standart gerekliliklerini yerine getirmiş olmaları gerekiyor. Arkasından bir belgelendirme kuruluşuna müracaat ederek belge talep etmeleri gerekiyor. Burada önemli olan, uygunluk değerlendirme ve denetim çalışmalarını yapacak olan belgelendirme kuruluşunun, akredite olup olmadığıdır. Eğer böyle bir yetki belgesi yoksa, firmaların alacakları belgelerin de bir geçerliliği olmayacaktır.

TÜRCERT belgelendirme kuruluşu, denetim ve uygunluk değerlendirme çalışmaları yapan bir kuruluştur. Bu faaliyetlerini ilgili akreditasyon kuruluşlarından aldığı yetkiye dayanarak sürdürmektedir. Helal Belgesi’nin ne olduğu ve bu belgenin nereden alınacağı konularında daha fazla bilgi almak isteyen kuruluşlar, ya da Helal Belgesi almak isteyen kuruluşlar, hiç çekinmeden TÜRCERT belgelendirme kuruluşuna gelebilirler. TÜRCERT, uzman bir yönetici ve çalışan kadrosuna sahiptir ve kuruluşların çeşitli yönetim sistemleri ile ilgili her türlü talebini karşılayacak güçtedir.