RoHS standardında üretim yapmanın önemini ve insan sağlığı ve çevre koşulları yanında üretici firma ve çalışanları açısından da sağladığı faydaları, artık bütün elektrikli ve elektronik eşya üreten firmalar bilmektedir. Bu firmalar rakipleri ile mücadele ederken, piyasada üstünlük sağlamaya çalışırken, kendilerine sağlam bir imaj yaratmaya çabalarken, hep RoHS Belgesi’ne sahip olmanın avantajını yaşayacaklardır.

Elektrikli ve elektronik eşya üreten firmalar, RoHS direktifinin tehlikeli ve zararlı bulduğu ve kullanımına sınırlama getirdiği elementleri ve kimyasal maddeleri, mutlaka üretim amaçlarına uygun oldukları için tercih etmektedir. Ancak bundan böyle insan sağlığına zarar vermemek ve çevreyi korumak adına, bu maddeleri hiç kullanmamak, kulanacaklarsa da direktifin izin verdiği değerler içinde kalarak kullanmak zorundadırlar.

Diğer taraftan bu maddelerin yerini alacak başka maddelerin arayışı da yok değil. Elektrikli ve elektronik eşya üreten firmaların bugüne kadar kullandığı bu tehlikeli ve zararlı maddelerin yerine başka alternatif çözümler sunulmaktadır. Üretici firmalar açısından her ne kadar bir takım güçlükler yaratsa da bu çözümlere yönelmek kaçınılmazdır. Aşağıda bu alternatif öneriler ve bu önerilerin olumsuz yönleri kısaca açıklanmıştır:

  • Kurşun ve kalay içeren lehim kullanımı yerine, kalay ile başka metal bileşenleri içeren lehim kullanılması önerilmektedir. Ancak içinde kurşun bulunmayan lehimin erimesi için çok daha yüksek ısı gerekmektedir.
  • Gümüş ve kadmiyum oksit kullanımı yerine, gümüş ve kalay oksit kullanımı öerilmektedir. Ancak bu durumda kontaktlarda aynı verimlilik elde edilememektedir. Bazı durumlarda da ürünlerin kullanım ömürleri kısalmaktadır.
  • Cıvalı kontaktlar yerine altın kaplama kontaktların kullanımı önerilmektedir. Ancak bunların ömürleri çok daha kısadır.
  • Hexavalent krom yerine çeşitli malzemeler kullanılabilir. Ancak bunların etkileri daha düşüktür.
  • PBB ve PBDE kullanımı yerine çeşitli malzemeler kullanılabilir. Ancak aynı etkiyi elde etmek için daha fazla malzeme kullanmak gerekir.

Yine de farklı çözüm arayışları olacaktır.

RoHS standardı bu şekilde sağlandıktan sonra bir laboratuvarda yaplacak test ve analizler sonucunda alınacak bir onay raporu ile bir belgelendirme kuruluşuna müracaat edilerek RoHS Belgesi talep edilebilir. Burada önemli olan belgelendirme kuruluşunun seçimidir. Belgelendirme kuruluşunun, ulusal veya uluslararası yetkili bir kuruluştan akredite olmuş olması gerekmektedir. Aksi halde alınacak belge bir değer ifade etmez.

Belgelendirme kuruluşu, içinde laboratuvar tarafından düzenlenmiş onay belgesinin bulunduğu teknik dosya üzerinden inceleme ve değerlendirmesini yapar ve uygun görürde RoHS Belgesi düzenleyerek üretici firmaya teslim eder. Bu belgenin geçerlilik süresi beş yıldır. Bu sürenin sonunda aynı yolun izlenerek belgenin yenilenmesi talep edilmelidir.

 

Firmamız TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi, her türlü belgelendirme çalışmalarında, ihtiyaç sahibi kuruluşların yanında olmaya devam etmektedir. RoHS Belgesi’nin nasıl ve nereden alınacağı konusunda ayrıntılı bilgi almak ya da RoHS Belgesi’ne sahip olmak için şirketimiz yönetici ve çalışanlarına müracaat edebilirsiniz.