Helal standartları, müslüman tüketicilerin inançlarına uygun gıdanın üretilmesi için gereklidir. Bu konu dünya üzerinde bir buçuk milyar müslümanı ve helal gıda ile beslenmek isteyen milyonlarca insanı kapsamaktadır. Gıda sektöründe önemli bir yeri olan HACCP standardı, gıda ürünleri için önemli bir Kalite Yönetim Sistemi’dir. Ancak helal kavramı ile kısmen uyumludur. O da Helal Gıda Sistemi’nin temizlik ve hijyen yönü iledir. HACCP standardının yerini alan ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi de üreticinin güvenli ürün üretmek için gerekli koşulları sağladığını gösterir. Bu standart da helal kavramı ile kısmen uyuşmaktadır. Helal Gıda standardı doğrudan doğruya bir gıda ürününün ve onu meydana getiren katkı maddelerinin, islam dini prensipleri açısından helal olup olmaması ile ilgilidir. Bu konuda hala standart belirleme çalışmaları yapılmaktadır.

Türk Standartları Enstitüsü, 2011 yılından itibaren, işletmelerinde islam dini kriterlerine uygun şekilde üretilen gıdalar için belgelendirme çalışmalarını yürütmektedir. Bu konuda, TS OIC/SMIIC 1: 2011 Helal Gıda Genel Klavuzu standardını ve TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Helal Gıda Belgelendirme Yönergesi’ni esas almaktadır. Helal Gıda Genel Klavuzu, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü tarafından hazırlanmıştır. Bu Enstitü’nün merkezi Malezya’dadır ve Malezya, dünyada helal gıda belgelendirmesi yapan ilk ülkedir.

Helal Belgelendirme Sistemi, üretilen gıdalar, içindeki hammadde ve katkı maddeleri, hazırlama ve işleme yöntemleri, sağlık ve temizlik koşulları ve katı güvenlik kuralları açısından, inançlı kesimde tam bir güven uyandırmaktadır. Helal Gıda Sistemi kuruluş çalışmaları sırasında, HACCP ya da ISO 22000 standartları baştan gerekmese de, sonradan bu standartları sisteme entegre etmek son derece kolaydır. Helal Belgelendirme Sistemi aynı zamanda ürünleri ve üretici firmaların küresel islam dünyası içinde tanınmasına da fırsat verecektir. Bu önemli bir rekabet avantajıdır.

Helal Gıda standardı, firmalarının faaliyet alanlarına bağlı olarak, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta ve yumurta ürünleri, tahıl ve tahıl ürünleri, bitkisel ve hayvansal kökenli sıvı ve katı yağlar, şeker ve şekerleme mamulleri, meşrubat (alkolsüz içecekler), genetiği değiştirilmiş gıdalar, gıda katkı maddeleri, ambalaj malzemeleri, gıda hizmet ve tesisleri ve benzeri alanlarda faaliyet gösteren bütün kuruluşlara uygulanabilen bir standarttır.

Dikkat edilmesi gereken nokta, Helal Gıda Belgesi ürünler için verilmektedir. Helal Gıda Belgesi almış gıda ürünlerini üretmeyi taahhüt eden ve bunu belgeleyen firmalara Helal Gıda Sertifikası verilmektedir.

İşletmelerinde Helal Gıda Sistemi kurmak isteyen firmalar, Türk Standartları Enstitüsü tarafından da kabul edilmiş olan TS OIC/SMIIC 1: 2011 Helal Gıda Genel Klavuzu standardı ile TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Helal Gıda Belgelendirme Yönergesi kriterlerini temel almaları yeterlidir.

Daha sonra belge almak istediklerinde, ulusal veya uluslararası akreditasyon kuruluşlarından akredite olmuş bir belgelendirme kuruluşuna başvurmak yeterlidir. TÜRCERT belgelendirme kuruluşu da, belge talep eden firmalara bu hizmeti vermektedir. Helal Gıda Belgesi’ne veya Helal Gıda Sertifikası’na sahip olmak isteyen kuruluşlar, TÜRCERT’e başvurdukları takdirde, TÜRCERT’in deneyimli yönetici ve çalışanları her türlü kolaylığı sağlamaya hazırdır.