Dünyada çeşitli ülkelerde helal gıda ve helal gıda belgelendirmesi ile uğraşan birçok kuruluş bulunuyor. Ancak aralarında bir birliktelik sağlanabilmiş değil. Helal gıda konusunda bir sistem uygulayan ve standartları olan ülkeler, Malezya, Singapur ve Endonezya’dır. Bunun yanında Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur ve Mısır gibi çok sayıda ülkede helal gıda konusunda onay veren kuruluşlar bulunuyor. Sadece Amerika’da Helal Gıda Belgesi veren kırktan fazla kuruluş bulunuyor.

Belli başlı Helal Gıda kuruluşları şunlardır:

  • Malaysian Halal Certification
  • AHFS, Australian Halal Food Services Trust
  • HCAA, Halal Certification Authority Australia
  • ICCV, Islamic Coordinating Council of Victoria Inc.
  • AFIC, The Australian Federation of Islamic Councils Inc.
  • ISNA Halal Certification Agnecy, Kanada
  • Halal Food Authority, İngiltere

Helal gıda belgelendirmesini dünyada ilk kez Malezya yapmıştır. Helal gıda çalışmaları bu ülkede devlet tarafından yürütülmektedir. Sadece ülke içinde değil uluslararası alanda da belgelendirme yapılmaktadır.

Ülkemizin de üye olduğu İslam Konferansı Örgütü tarafından yürütülen çalışmalar sonunda İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü tarafından hazırlanan üç standart, 2011 yılında 33 ülkenin katılımı ile yapılan SMIIC Teknik Komite toplantısında kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir. Aynı yıl Türk Standartları Enstitüsü de bu üç standardı esas alarak belgelendirme çalışmalarına başlamıştır. Böylece Malezya ve Amerika’dan sonra ülkemiz Helal Gıda Belgesi veren üçüncü ülke olmuştur.

Esas alınan standartlar şunlar olmuştur:

      TS OIC/SMIIC 1 Helal Gıda Genel Klavuzu

      TS OIC/SMIIC 2 Helal Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Klavuz

      TS OIC/SMIIC 3 Helal Belgelendirme Kuruluşlarını Akredite Eden Akreditasyon Kuruluşu Klavuzu

Helal Gıda standartları, temelinde gıda üretiminde helal ve haram düşüncesini esas almaktadır. Bu standartların dikkat çektiği noktalar şunlardır:

      Helal gıda, islam dininin gerekliliklerine uymanın yanında temizlik ve hijyen konularına da önem vermekte, gıda ürünlerinin kalite ve insani değerler açısından da uygun olmasını esas almaktadır.

      Buna karşılık haram gıda, islam dininin emirlerine uymamış olmanın yanında, temizlik ve hijyen bakımından da özen gösterilmemiş olmasını kapsamaktadır.

      Helal gıda, tüketilmesi için izin verilmiş, dinen uygun demektir. Kuran ve hadislerde haram olduğu söylenmeyen birçok gıda ürünü helaldir.

      Haram gıda ise dinen yasaklanmış olan gıdadır. Bu gıdaların tüketilmesi yasak ve günahtır.

TÜRCERT belgelendirme kuruluşu, denetim ve uygunluk değerlendirme çalışmaları yapan bir kuruluştur. Bu faaliyetlerini ilgili akreditasyon kuruluşlarından aldığı yetkiye dayanarak sürdürmektedir. Helal Belgesi’nin ne olduğu ve Helal Gıda standardının nelere dikkat çektiği konularında daha fazla bilgi almak isteyen kuruluşlar, ya da Helal Belgesi almak isteyen kuruluşlar, hiç çekinmeden TÜRCERT belgelendirme kuruluşuna gelebilirler. TÜRCERT, uzman bir yönetici ve çalışan kadrosuna sahiptir ve kuruluşların çeşitli yönetim sistemleri ile ilgili her türlü talebini karşılayacak güçtedir.