Toplam kalite yönetimi, bir işletmede gerçekleştirilen ürün ve hizmet üretiminde, müşteri taleplerini karşılayabilmek için gerekli olan, yönetim, insan gücü ve gerçekleştirilen faaliyetlerin kalitesinin, bir sistem yaklaşımı içinde ve üst yönetim dahil bütün çalışanların katılımı ile, hedef ve fikir birliği sağlayarak ele alınması ve geliştirilmesidir.

Böyle olduğu için de kalite yönetim sisteminin öncelikle üst yönetim tarafından benimsenmesi ve takip edilmesi gerekir. İşletmenin üst yönetimi, faaliyetlerin Kalite Yönetim Sistemi’ne uygunluğunu, sürekliliğini ve ISO 9001 standartlarını karşılayıp karşılamadığını, işletmenin kalite politika ve hedeflerine uygun hareket edilip edilmediğini sürekli gözden geçirmek ve gerekli göreceği çalışmaların yapılmasını istemek zorundadır. ISO 9001 Yönetimin Gözden Geçirmesi Prosedürü, bu tür faaliyetlerin yapılmasını sağlayan bir prosedürdür. Yani bu prosedür, üst yönetimin sistemi sahiplenmesi, takip etmesi ve yönlendirmesi amacı ile hazırlanır.

Genel olarak yönetimin gözden geçirmesi toplantıları, aradaki süre altı ayı geçmemek koşulu ile yılda iki kere yapılır. Toplantıya şirketin Genel Müdür’ü mutlaka katılmalıdır.

Toplantının nerede yapılacağı, hangi saate olacağı, nerede yapılacağı ve toplantının gündemi, toplantı tarihinden makul bir süre önce katılımcılara duyurulmalıdır. Ayrıca toplantıya kimin başkanlık yapacağı da öndeden duyurulur.

Üst yönetim kalite politikalarının ve kalite hedeflerinin belirlenmesinde de sorumlu olduğu için, yapılacak toplantılarda bu noktalarda güçlü ve zayıf olunan noktalar tespit edilir ve eğer ihtiyaç görülüyorsa düzeltici ve önleyici faaliyetler çalışması için de karar verilir.

Toplantı, gündeme uyularak gerçekleştirilir, ancak her toplantıda görüşülmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Kalite iç tetkik raporunun değerlendirilmesi
  • O dönemde yapılmışsa, dış tetkik raporunun değerlendirilmesi
  • O dönemde yapılmışsa, kamuoyu araştırması sonuçlarının değerlendirilmesi
  • O dönemde yapılmışsa, yasal düzenlemelerdeki değişikliklerin değerlendirilmesi
  • O dönemde yapılmışsa, çalışan değerlendirme çalışması raporunun değerlendirilmesi
  • Müşteri şikayetlerinin değerlendirilmesi
  • Gerçekleştirilen düzeltici ve önleyici faaliyet önerilerinin değerlendirilmesi

Toplantı sırasında, görüşülen problemlerin veya sorunların çözümüne yönelik olmak üzere sorumlu kişilerin kimler olacağı ve hangi tarihe kadar çözüm beklendiği konuları da karara bağlanır.

Hazırlanan toplantı notları, katılımcılar tarafından imzalandıktan sonra bir hafta içinde mutlaka tüm çalışanlara duyurulur.

ISO 9001:2015 Yönetimin Gözden Geçirmesi Prosedürü’nün ne olduğu ve nasıl hazırlanması gerektiği konusunda firmamız TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi yönetici ve çalışanları bilgi paylaşmaya hazırdır.

 

ISO 9001 Yönetimin Gözden Geçirmesi Prosedürü Sayfasının form çıktısı olarak aşağıdaki word belgesine bakabilirsiniz.
ISO 9001 Yönetimin Gözden Geçirmesi Prosedürü