Şirketler, hangi sektörde faaliyet gösteriyor olurlarsa olsunlar, rekabet güçlerini arttırmak zorundadırlar. Bunun için de mutlaka süreç yönetimine ağırlık vermek zorundadırlar. Kalite Yönetim Sistemi kapsamında da süreç yönetiminin bütün çalışanlar tarafından anlaşılması ve uygulanması en önemli bir koşuldur. Bilindiği gibi Kalite Yönetim Sistemi’nde sekiz temel kalite standardı bulunmaktadır. Müşteri odaklılık, liderlik, çalışanların katılımı, yönetimde sistem yaklaşımı, sürekli iyileştirme, karar vermede gerçekçi yaklaşım, karşılıklı çıkara dayanan tedarikçi ilişkileri ve süreç yaklaşımı.

Süreçlerin etkin yönetilmesi de firma içinde yetki ve sorumlulukların dağılımı, etkin bir yönetim şekli kurulması, problemlerin daha hızlı çözülmesi, müşteri memnuniyeti ve bağlığının yükselmesi, firma verimliliğinin yükselmesi, rekabet avantajı elde edilmesi ve firmanın piyasa imajının güçlenmesi konularında şirketlere güç kazandırmaktadır. Ancak süreçlerin iyi yönetilmesi, birbirleri ile etkileşimi olan noktaların iyi planlanmış ve düzenlenmiş olmasına bağlıdır. Bunun için de işletmedeki bütün süreçlerin birbirleri ile etkileşimlerini, birbirlerine sağladıkları girdiler ile tanımlamak gerekmektedir. ISO 9001 Süreç Etkileşim Şeması, bu akışı sağlayacak adımları göstermektedir.

Aşağıda örnek olarak bir süreç etkileşim şeması verilmiştir. Genel olarak bütün şirketler bu şemaya benzer bir iş süreci uygulamaktadır. İş akış şeması üzerindeki bilgi alanları şu şekildedir:

  • Doküman no (İş akış şemasının numarası)
  • Yayınlanma tarihi (İş akış şemasının ilk yayınlandığı tarih)
  • Revizyon no (İş akış şemasının kaçıncı defa revize edildiği)
  • Revizyon tarihi (İş akış şemasının son revize edildiği tarih)
  • Sayfa no (İş akış şemasının sayfa sayısı)
  • Hazırlayan (İş akış şemasını hazırlayan kişinin adı soyadı ve ünvanı)
  • Kontrol eden (İş akış şemasını kontrol eden kişinin adı soyadı ve ünvanı)
  • Onaylayan (İş akış şemasını onaylayan kişinin adı soyadı ve ünvanı)

ISO 9001 Süreç Etkileşim Şeması’nın nasıl hazırlanacağı konusunda, firmamız TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi yönetici ve çalışanlarından daha ayrıntılı bilgiler alınabilir.


 

< Şirket logosu >

Süreç Etkileşim Şeması

Doküman no: İAŞ/999

Yayınlanma tarihi: 99/99/9999

Revizyon no: 999

Revizyon tarihi: 99/99/9999

Sayfa no: 9/99

Hazırlayan

<İsim, soyisim ve ünvan>

Kontrol eden

<İsim, soyisim ve ünvan>

Onaylayan

<İsim, soyisim ve ünvan>

         

 

 

ISO 9001 Süreç Etkileşim Şeması Sayfasının form çıktısı olarak aşağıdaki word belgesine bakabilirsiniz.
ISO 9001 Süreç Etkileşim Şeması