Proje, herhangi bir mal veya hizmetin üretilmesi konusunda, taslak çalışmalarından başlayarak mal veya hizmetin niteliklerine göre en gerçekçi yöntemlerle üretilmesi için yapılan bir planlama, programlama ve uygulama sürecidir. İşletmeler gerek mevcut ürün ve hizmetlerinin iyileştirilmesi gerekse piyasa koşullarında yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi amacı ile çeşitli projeler üretebilirler.

Bir projenin hazırlanması demek, üretilecek mal veya hizmet için ne uygun zaman, zemin ve imkanların kullanılması demektir. Bir proje üretmek, işletmeiçin zamanla, kişisel veya toplumsal bir bakış açısı doğurur. Proje geliştiren insanlar, fazla düşünen, önsezileri kuvvetli, gözlemci ve araştırmacı insanlarıdır. Bu kişiler sebep sonuç ilişkilerini hızlı kurabilen insanlardır. Ancak proje geliştirmenin de bir yöntemi olmalıdır.

Bir işletme, üretim etkinliğini arttırmak, maliyetlerini düşürmek, rekabet gücünü yükseltmek ve yeni ürünler ortaya çıkarmak amacı ile projeleri desteklemelidir. ISO 9001:2015 Proje Hazırlama Prosedürü, bu amaca yönelik olarak yapılacak çalışmaların usul ve esaslarını düzenleyen bir dokümandır.

Önce projenin amacı ortaya konmalıdır. Bu proje niçin tasarlanmıştır ve ne gibi yararlar sağlayacaktır? Aynı zamanda çalışma yöntemi açıklanmalıdır. Proje çalışmasının nasıl yapılacağı ve hangi tekniklerin kullanılacağı, hangi araç ve gereçlere ihtiyaç duyulacağı netleşmiş olmalıdır.

Proje sonunda elde edilecek sonuçlar rakamlarla desteklenerek anlaşılır şekilde sunulmuş olmalıdır. Özellikle, şekiller, resimler, grafikler ve tablolar kullanmak önemlidir. Elde edilecek yararlar daha önce yapılan benzer çalışmalarla karşılaştırılmalı ve nedenleri açıkça ifade edilmelidir.

Bir proje, farklı aşamalardan meydana gelir ve her aşamadan sonra bütünsel bir yaklaşımla yeniden değerlendirmelidir. Ortaya çıkabilecek sorunlar, bir önceki ya da bir sonraki aşamayı engelleyebilir. Sağlam bir ekip çalışması ve deneyim paylaşımı ile projelerin üstesinden gelinmelidir.

Projeler, bir öneri olarak ortaya çıkabileceği gibi bir ihtiyaçtan da ortaya çıkabilir. Bir projenin ön inceleme aşaması önemlidir. Bu aşama, tasarlanan faaliyetin, nerede, nasıl, ne şekilde ve hangi kriterlere göre yapılmasının araştırıldığı bir aşamadır. Bu aşamadan sonra etüd çalışmaları yapılır. Projenin ayrıntıları ve elde edilecek kazançlar bu aşamada şekillenir. Bundan sonra, gerçekleştirilecek faaliyet iyice şekillenmiş olur ve yapılacak işlerle ilgili zaman ve hareket şekli planlanması yapılır. Sonraki aşama tesislerin, girdilerin ve üretim şeklinin tasarlanması, planlaması ve yönetim tarafından onaylanması aşamasıdır. Bu arada projenin, sosyal, çevresel, ekonomik açılardan bir değerlemesi de yapılmış olmalıdır. Proje, işletme açısından maliyet, istihdam, karlılık, ömür ve kaynaklar olarka mutlaka değerlendirilmiş olmalıdır.

Bütün bu aşamalar geçildikten sonra proje onaya sunulur.

ISO 9001:2015 Proje Hazırlama Prosedürü’nün ne olduğu ve nasıl hazırlanması gerektiği konularında firmamız TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi yönetici ve çalışanları her zaman yanınızdadır.

 

 

ISO 9001 Proje Hazırlama Prosedürü Sayfasının form çıktısı olarak aşağıdaki word belgesine bakabilirsiniz.
ISO 9001 Proje Hazırlama Prosedürü