Kalibrasyon işleminde, bir ölçü aletinin hata miktarı, doğruluğu kendisinden daha yüksek bir oranda ölçen bir alet referans alınarak belirlenir. Bu yüzden kalibrasyon için referans alınan ölçü aletinin de ulusal veya uluslararası referanslarla izlenebilir olması gerekmektedir. Kalibrasyon işlemi aslında deneysel bir çalışmadır ve çalışmalar kontrollü bir ortamda, eğitimli kişiler tarafından, özenle ve titizlikle yapılmalıdır. Çalışmanın yapıldığı ortamın özellikleri, burada kullanılan ekipman ve malzemeler, uygulanan yöntem, ölçüm belirsizliği ve sonuçlar mutlaka kalibrasyon raporunda gösterilmelidir.

Kalibrasyon bir ölçme aletinin doğru sonuçlar verecek şekilde ayarlanması işlemi değil, bu ölçme aletinin belli koşullar altında gösterdiği değerlerin, referans olarak değerleri bilinen cihazlar ile ölçümlenmesi işidir.

Bir işletmede girdi nümune ve ürünlerin kontrol edilmesi sırasında, üretimin proses aşamalarında ve son kontrol noktasında, ürünlerin niteliğini ve niceliğini tespit eden ve kalitesini etkileyen her türlü ölçüm ve deney cihazları kalibrasyona tabidir.

ISO 9001 Kalibrasyon Prosedürü, bir işletmenin ürettiği ürünlerin kalitesini etkileyen bütün ölçüm, test ve muayene araçlarının kontrol ve kalibrasyonlarının yapılması ve sorumlulukların belirlenmesi amacı ile hazırlanır. Dolayısıyla, işletmede kontrol ve test amacı ile kullanılan her türlü kontrol ekipmanları ve test cihazlarını kapsar.

İşletmede bulunan ya da yeni alınan bütün ölçüm ekipmanı ve cihazları için kalibre edilmiş cihaz formu düzenlenmelidir. Bu form üzerinde cihazın adı, seri numarası, kullanıldığı ünite, kalibrasyon tarihi ve süresi bilgileri yer alır. Hangi cihazların kalibre edilmesi gerektiğine ilgili birim karar verir.

Yeni alınan kalibrasyona tabi cihazlar için geçerli bir kalibrasyon sertifikası talep edilir. Bu sertifika yoksa, mutlaka bir kalibrasyon tarihi belirlenmeli ve kullanıldığı süre içinde doğrulama yapılmalıdır. Doğrulama işlemi, kalibrasyon durumunun kontrolü amacı ile yapılan bir ölçme ve kontrol işlemidir. Kalibrasyon kayıtları en az beş yıl saklanmalıdır.

Kalibrasyonu yapılamayan cihazlar mutlaka onarıma gönderilir. Bu cihazlar onarımdan geldikten sonra da yeniden kalibre edilmelidir.

Kalibrasyon belgeleri kalite yönetim temsilcisi tarafından incelenir. Söz konusu cihazların üzerine, kalibrasyonunun yapıldığı tarihi ve bir sonraki kalibrasyon yapılacağı tarihi gösteren etiketler konur.

ISO 9001 Kalibrasyon Prosedürü’nün neleri kapsaması gerektiği ve nasıl hazırlanacağı konularında, firmamız TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi yöneticilerinden bilgi alabilirsiniz.

 

 

ISO 9001 Kalibrasyon Prosedürü Sayfasının form çıktısı olarak aşağıdaki word belgesine bakabilirsiniz.
ISO 9001 Kalibrasyon Prosedürü